Бас Ейкахут е роден в Нидерландия. Той е единият от двамата

...
Бас Ейкахут е роден в Нидерландия. Той е единият от двамата
Коментари Харесай

Бас Ейкхаут пред Фокус: Ако кажем Всичко ще бъде наред с вашите мини до 2038 година, това няма да бъде справедливо спрямо хората

Бас Ейкахут е роден в Нидерландия. Той е единият от двамата водещи претенденти ( бел. от ред. - Spitzenkandidat) на Европейската зелена партия на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни тази година. В сегашния Европарламент Ейкхаут е заместник-председател на Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните. Той има дълготраен опит като евродепутат - причислява се за първи път през 2009 година като претендент на Нидерландската зелена партия. 

Знам, че за доста хора ще е доста по-добре, в случай че кажем " Няма да да повдигаме въпроса ( бел. от ред. - със затварянето на въглищните централи) и всичко ще бъде наред, гласувайте за нас “, само че това е популистки девиз, а ние избираме да бъдем почтени. Това съобщи в изявление за " Фокус " Бас Ейкхаут по тематиката за справедливия енергиен преход и въглищните централи у нас. 

" Мисля, че е по-добре за хората да имат почтени политици, а не такива, които се вършат, че мините могат да продължат да работят до 2038 година. Това най-вероятно няма да се случи. Причините не са единствено политиките в областта на околната среда, само че и невъзможността да се поддържат от икономическа позиция. България внася доста повече ( бел. от ред. - електричество), в сравнение с създава сама ", съобщи Бас Ейкхаут.

По думите му проблем със бранша има. Spitzenkandidat-ът на Европейската зелена партия бе безапелационен, че справедливият преход в би трябвало да се случи посредством промени и голям брой вложени средства: " Правейки се обаче, че няма потребност от смяна и даването на лъжливи очаквания на хората, прави доста по-голям казуса, който по този начин или другояче към този момент съществува. Ние избираме да бъдем откровени, да бъдем ясни с политиките, които считаме да проведем. Реформите обаче вървят с големи средства, които са планувани за инвестиция, за осъществяването на прехода изключително в най-засегнатите райони ".

Той е безапелационен " преходът в действителност ще бъде сложен за някои от районите ". И изреди нужните стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати, тъй че промяната да се реализира. 

" Не твърдим, че преходът ще бъде елементарен за всички. Той в действителност ще бъде доста сложен за някои от районите, само че точно поради това би трябвало да има нужната подготовка, би трябвало да сме адаптивни, да сме ясни с това, което желаеме да реализираме, само че също така и да се помогне за неговото реализиране. Ако в този момент кажем " Всичко ще бъде наред с вашите мини до 2038 година, ще приказваме, когато пристигна тя “, това няма да бъде заслужено по отношение на хората ", изясни Ейкхаут.

" В композиция с голяма капиталова стратегия, а това е залегнало в програмата на Европейската зелена партия, ние ще настояваме за доста повече средства, които да бъдат заделени за реализирането на прехода ", твърди той.

Опитният евродепутат изясни, че средствата, отпускани от Европейски Съюз за обективен преход, не са били разпределени вярно. По думите му в огромната си част парите трябвало да отидат за страните като България, където казусът с въглищните централи е доста сериозен: " До момента парите не бяха изхарчени добре. Ще попитате за какво? Защото в Нидерландия да вземем за пример бяха дадени средства за енергиен преход, за какво се прави това? Тези пари са доста значим инструмент за районите, в които в действителност имат потребност да се приспособяват, а не просто да бъдат раздавани в цяла Европа ".

" Очевидно е, че страни като България имат потребност от тези средства. Заставаме компактно зад това, само че преходът въпреки всичко би трябвало да бъде сбъднат ", безапелационен е той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР